Rond IJsland in 10 dagen
10 min. leestijd

Rond IJsland in 10 dagen

Heel veel van IJsland zien op korte tijd

Tijdens deze autorondrit gaat U letterlijk rond IJsland over de Ringweg #1.  Deze trip is een fascinerende ervaring dankzij de enorme afwisseling aan landschappen.  Kortom U krijgt een zeer volledig beeld van IJsland.

Hoogtepunten van deze reis:

Dag 1 :  Brussel/Amsterdam – Keflavík – Hveragerdi (110 km)

14u00 Vertrek van de directe Icelandair vlucht  naar Keflavik waar aankomst om 15u15.
Na het ophalen van de bagage gaat u uw huurwagen in ontvangst nemen en kan u beginnen aan uw ontdekking van IJsland.

U kan gaan baden in de Blue Lagoon (betalend en reservatie verplicht) of u kan de “originele” Blue Lagoon bezoeken (gratis), beide mogelijkheden bestaan… en nadien kan u via de zuidkust doorrijden naar uw hotel in Hveragerdi.

IJsland genieten in het heerlijke water van de Blue Lagoon

Gaat u niet gaan baden in de Blue Lagoon, dan vertel ik u wel hoe u de “originele Blue Lagoon kan zien…  en raad ik u graag een omweg aan waarbij u kan gaan genieten van overheerlijke langoustinestaarten in het zeer lekkere restaurant Vid Fjorubordid in het dorpje Stokkseyri.

 Dag 2 : Thingvellir – Gullfoss – Geysir – Borgarness (310km)

Na het ontbijt in het hotel vertrekt U eerst even richting Reykajvik om de leerrijke centrale van Hellisheidi te gaan bezoeken.
Hier ziet u hoe IJslanders een nadeel in een voordeel ombuigen!  Dan keert u terug naar Hveragerdi om dan naar het noordoosten te rijden.   Onderweg raad ik u aan om nog een kleine omweg maken naar de mooie explosiekrater  Kerid of Kerio krater. Dit is een de weinige betalende locaties (500 ISK), de meeste sites die u gaat bezoeken zijn, op dit moment, nog altijd gratis.

Een van de weinig betalende locaties in IJsland

Uw volgende stop is de spectaculaire Gullfoss waterval, doe zeker de wandeling tot aan het midden van de waterval.  Het is een bulderend natuurgeweld!  Regenbogen zijn hier schering en inslag…Grootste waterval van IJsland en Europa !

Enkele kilometers meer naar het westen ligt het geothermisch actieve gebied van Geysir, uw volgende bestemming. Om de 7 à 9 minuten spuwt Strokkur zijn kokende water tot 30 meter de hoogte in…

Elke 6 tot 10 minuten een nieuwe eruptie !
Maar er is nog veel meer te zien op deze boeiende site… want overal zijn er sporen van vulkanische activiteit te zien! Kleine en grote warm waterpoelen, al dan niet kokend.

Nadien vertrekt U naar het Nationaal Park van Thingvellir, een leerrijke locatie, zowel geologisch als historisch gezien.  In het Thingvellir Nationaal Park kwam in de 9de eeuw het eerste parlement ter wereld samen.  Maar het is ook de plaats waar u de 2 continenten letterlijk uit elkaar ziet drijven, aan een snelheid van 2 cm/jaar!


Een mooie afsluiter voor deze leerrijke dag… van daar uit kan u dan naar Borgarnes rijden waar u gaat overnachten.

Heeft een u AWD of lichte 4×4,  dan volgt u de nr 36 en dan de ringweg nr 1 tot Borgarfjordur ( 80 km +- 1u15) en kan u eventueel deze avond nog doorsteken naar de watervallen van Hraunfoss en Barnafoss

Plots duikt een rivier op van onder een lavalaag....

Als u opteert voor een  grote 4×4  kan u via de # 550 en de # 52 naar het noorden, op voorwaarde dat de Kaldidalur hooglandroute (F550) open is, de # 52 eventueel. En dan kan u ook nog de watervallen van Hraunfoss en Barnafoss bezoeken en (als er tijd over is) in Deildartunguhver de grootste warm waterbron van Europa, maar op zich is er niet zo veel aan te zien!

Dag 3 : Borgarfjordur – Blonduos – Varmahild – Akureyri (280km)

Na het ontbijt vertrekt u via de ringweg nr 1 van de Hunafloi Baai en de Skagafjördurvallei op de noordkust. Dit gebied is een rijk landbouwgebied en U zal er dan ook heel wat IJslandse paarden aantreffen.  Dit is een verbindingsrit maar onderweg kan u toch even een omweg maken naar Hvtiserkur…

In Varmahlid kan u opteren om de Arctic Coast Road te volgen, langs de adembenemende noordkust met haar vele diepe fjorden en kleurrijke dorpjes…


Welke route u ook neemt, ze voert u naar Akureyri, de 2de grootste stad van IJsland en een belangrijke economisch centrum. 

 Dag 4 : Akureyri – Mývatn (100km)

Na het ontbijt brengt een kort bezoek aan Akureyri, als u dit gisterenavond al niet deed, vervolgens steekt U door tot de Godafoss waterval.

Om nadien aan te komen in het zeer mooie natuurreservaat rond het Mývatn meer.

pseudokraters

Dit gebied heeft heel wat te bieden… daarom voorzien we ook 1,5 dag in Myvatn zodat u de tijd heeft om alles te bezoeken! Denk maar aan  de wonderbaarlijke lavaformaties van Dimmuborgir en de pseudokraters in Skútustadir. Absoluut de moeite waard!

Dag 5 :  extra dag in Myvatn !

Er is zoveel te zien … zo heeft u de vulkanische sites van Hverarond  / Namaskard.Actief vulkanisme in alle geuren en kleuren....
Alle facetten  van het actieve vulkanisme komen hier aan bod: stomende fumarolen, kokende modder, hete waterpoelen met kleurrijke algen die enkel in deze biotopen leven…  en ook de typische zwavelgeur!Actief vulkanisme in alle geuren en kleuren....

Maar rond het Myvatnmeer zijn er nog meer mogelijkheden! Er zijn heel wat wandelingen te doen… Zo kan je vlak bij Reykjahlid de weg nr 863 nemen voor de mooie wandeling naar het kleine maar heel speciale kratermeer Viti met het spectaculaire zicht over de Krafla !

Bij het meer van Myvatn

Bovendien kan je dan in één keer ook van op de parkeerplaats Leihrnjukur een wandeling van  5  km ( met gering hoogte verschil ) kan doen naar het gelijknamige lavaveld, geboren in  1984!  Opgelet: de grond is er nog warm!     Overnachting in de buurt van Myvatn.

 Dag 6  : Húsavík – Dettifoss – Egilsstadir (310km)

En dan is er ook nog Husavik … de hoofdstad van de walvissafari’s !  De baai van Skjalfandi is zeer rijk aan plankton en daar komen de walvissen op af…  Maar niemand kan u verzekeren dat u ze gaat zien! Aan u de keuze of u een 3 uur durende walviscruise wil meemaken of enkel een bezoek brengt aan het walvismuseum.

In Asbyrgi heeft u dan dan de hoefijzervormige canyon van Ásbyrgi in het Jokulsargljufur National Park dat volgens de legende de hoefafdruk is van Sleipnir, het magische 8-potige paard van de God Odin. Het Jökúlsárgljúfur Nationaal Park en de Ásbyrgi canyon zijn zeker de moeite waard.

Onderweg kan U ook Dettifoss, Europa’s grootste waterval qua debiet, bezoeken, maar er zijn ook 2  andere watervallen die zeker uw aandacht verdienen.

De waterval met het grootste debiet ... indrukwekkend

En dan rijdt u door de hoogvlakte naar het oosten tot Egilsstatir, waar u overnacht.

Dag 7 : Egilsstadir – Reydarfjordur- Stodvarfjordur – Djupivogur –  Höfn (300km)

Indrukwekkende fjorden

Via de Oostfjorden komt U, na heel wat bochtenwerk langs de kust, aan in Hofn.
Onderweg kan u kiezen om de steile bergweg te nemen over de Almannaskard pas, met zijn prachtig uitzicht over de Vatnajökull gletsjer, of de tunnel nemen.   Hofn is de hoofdstad van de kreeften, een aan te bevelen lekkernij…

Dag 8 :  Hofn – Jökulsárlón – Skaftafell – Kirkjubæjarklaustur (220km)

Een IJsbergen-meer, zodiactocht aanbevolen

 

Met de Vatnajökull op de achtergrond bereikt u het Jökulsárlón gletsjer-meer, waar grote stukken ijsbergen rondrijven in een meer richting zee.
Spijtig genoeg is er een puindrempel aan het strand en dus kunnen ze er niet uit…  Daardoor kan u ze stukken beter zien!   Een amfibie-boottocht (30min) is hier mogelijk maar een bezoek per zodiac (1u) een aanrader!

Nadien gaat u naar het strand : Diamond Beach! Daar spoelen kleinere stukken terug aan en door het zeewater zijn ze nu net zoals diamanten doorzichtig!

Iets verder heeft u ook Fjallsarlon, idem maar de kleinere versie waarbij je wel ziet hoe de gletsjer zich in het meer gooit!

Een volgende topper is het Skaftafell Nationaal Park, waar u prachtige wandelingen kan maken. Bvb de  2  uur (h&t) durende wandeling tot de Svartifoss waterval. Maar een kort bezoek aan de Svinafellsjokull mag niet ontbreken !

Gemakkelijk te bereiken via een gravelweg....

Overnachting in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur, 70 km meer naar het westen.  Maar vlak bij Kirkjubaejarklaustur bezoekt u best deze avond nog de mooie canyon Fjadrargljufur  ( 100m diep en  2  km lang) .

Maar blijf wel op de paden! Riskeer uw leven niet voor die allerlaatste selfie van uw leven….

Dag 9 : Vik – Dyrholaey – Skogafoss – Seljaland – Reykjavík (240km)

Een mooie route brengt U via de ringweg langs de zuidkust via indrukwekkende lavavelden, enorme rivierdelta’s en weidse zwarte zandstranden.

Een bezoek aan kliffen van Dyrholaey met zijn papegaaiduikers (mei tot 15/08) is zeker de moeite, het panoramisch uitzicht is echt de moeite.

ongelofelijk mooi panoramisch zicht
Ook de watervallen  van Skógafoss (20 m breed)60 m hoog, 20m breeden Seljalandsfoss zijn de moeite waard… beiden zijn 60 meter hoog! Maar… bij Seljaland kan je achter de waterval wandelen!

Ze liggen allemaal op de ringweg nr  1  die u naar Reykjavik brengt.  Kort afsluitende bezoek aan de stad.

Overnachting in Reykjavík of Keflavik.

Wij geven u graag tips over restaurants die wij persoonlijk zijn gaan uittesten en goed bevonden hebben …

Overnachten in Keflavik is de beste oplossing gezien de  terugvlucht… u kan dan immers de huurauto vandaag nog binnendoen.  En dan morgen met de shuttle of huurwagen naar de luchthaven!

Dag 10: Keflavík – Brussel/Amsterdam

05u00  Ontbijt in het hotel in Keflavik,
05u30  Vertrek naar de luchthaven voor de Icelandair terugvlucht.
05u40  Check in bij Icelandair voor de terugvlucht
07u40   Vertrek vanuit Keflavik naar Brussel of Amsterdam
12u55   Aankomst op uw eindbestemming

  

Klik hier voor een RICHTPRIJS voor JULI en AUGUSTUS

Heeft u een vraag ? Klik dan HIER om ons een email te sturen

 

 Deze rondreis kan gereden worden met een AWD of 4×4 auto omdat er wel wat gravelwegen tussen zitten…  U gaat heel wat kilometers doen, comfort is dan echt wel belangrijk.

Over de schrijver
Reactie plaatsen