Alle bezienswaardigheden van IJsland per 4x4  -  3 weken rondreis
25 min. leestijd

Alle bezienswaardigheden van IJsland per 4x4 - 3 weken rondreis

De IJslandreis waar u bijna alle bezienswaardigheden van IJsland beleeft…  

Dag 1 :  Brussel/Amsterdam – Keflavík – Hveragerdi (110 km)

14u00 Vertrek van de directe Icelandair vlucht  naar Keflavik waar aankomst om 15u15.
Na het ophalen van de bagage gaat u uw huurwagen in ontvangst nemen en kan u beginnen aan uw ontdekking van IJsland.

U kan gaan baden in de Blue Lagoon (betalend en reservatie verplicht) of u kan de “originele” Blue Lagoon bezoeken (gratis), beide mogelijkheden bestaan… en nadien kan u via de zuidkust doorrijden naar uw hotel in Hveragerdi.

IJsland genieten in het heerlijke water van de Blue Lagoon

Gaat u niet gaan baden in de Blue Lagoon, dan beveel ik u graag een omweg aan waarbij u kan gaan genieten van overheerlijke langoustinestaarten in het zeer lekkere restaurant Vid Fjorubordid in het dorpje Stokkseyri.

Dag 2 :  Hveragerdi – Kerid – Vallei van Thorsmork – Seljaland – Skogar (ca. 180 km)

Na het ontbijt vertrekt U naar de kleine maar mooie Kerid of Kerio krater. Dit is een de weinige betalende locaties (400 ISK) En ja u moet er 15 minuten voor omrijden, maar toch zeker de moeite waard.

Een van de weinig betalende locaties in IJsland

En dan volgt een topper van formaat!  Vanuit Selfoss volgt u de ringweg nr 1 Aan de Seljaland waterval gaat u de Vallei van Thorsmork intrekken… deze F 249 (uitsluitend 4×4) brengt u 30 km doorheen een schitterend stukje natuur tot aan de Basar hut.

Van hieruit keert u via dezelfde 4×4 weg terug naar de hoofdweg, maar het zicht zal helemaal anders zijn!    Onderweg kan u gerust nog een paar mooie wandelingen maken bvb de kloof van Stakkholtsgja (2u) of gaan kijken naar het “verdwenen” gletsjermeer van de Eyjafjallajökull !
Volgende hikes zijn mogelijk vanaf Volcano Huts of Langidalur Hut : Thorsmork Panorama (02u), Merkurrani Palteau (2-3u),   Thorsmork Highlights (3-4u) en Tindfjöll Circle (5-6u)


Maar opgelet: de Krossá rivier is totaal onvoorspelbaar en VERBODEN om deze per 4×4 over te steken, maak enkel gebruik van de loopbruggen over de rivier als u naar de Volcano Huts of Langidalur Hut locatie wenst.  Koop zeker de trail maps.

Voorzie voor de Vallei van Thorsmork op zich een ½ dag, zonder lange wandelingen…

Overnachting in de omgeving van SKOGAR….

Maar eerst zijn er nog 2 korte bezoeken aan toe voegen omdat ze gelegen zijn op de weg naar uw hotel en kort bij elkaar! Bij het buitenrijden van de Vallei van Thorsmork komt u langs de verborgen waterval van Gljúfrafoss

Een mooie waterval die zich een weg gebaand heeft door de rotsen… Deze waterval is minder bekend en minder bezocht maar toch de moeite waard… droog blijven is niet evident omwille van het opspattend water dat een mist veroorzaakt terwijl u door een smalle opening moet…. Maar de beleving is indrukwekkend!

500 meter verder heeft u dan de zéér bekende topper:  Seljaland.
Deze 60 meter hoge waterval heeft een extra troef: u kan er achter de waterval wandelen….

Dag 3 :  Skogar   – Zuidkust – Kirkjubaejarklaustur    120 km

Ontbijt in het hotel. Vandaag staat de spectaculaire zuidkust op het programma en ontdekt U d

U begint met de waterval van Skogafoss, eveneens 60 m hoog maar ook 20 m breed !

Vergeet niet het pad naar boven te nemen om het mooie uitzicht en u kan er eventueel een bijkomende wandeling (6.25km) maken landinwaarts (deel uitmakend van de grote wandelpiste Laugarvegur)

Volgende bijkomende bezoeken zijn mogelijk :
– Het Eyjafjallajokull Visitor Centre over de vulkaanuitbarsting van 2010
– Kvernufoss, na 20 min wandelen kan u deze kopij van Seljaland bewonderen, maar nu zal het in alle rust zijn…
– Het Volksmuseum van Skógar (Skógasafn) geeft u een goed beeld van hoe men vroeger leefde in deze gebieden!

Wat ook kan, is een paar km eerder een wandeling van 20 minuten maken naar IJslands oudste geothermische zwembad: Seljavallalaug, …   Toegang is gratis, maar de faciliteiten beperkt, breng uw eigen handdoek mee en hou rekening dat in de zomer er soms een algengroei is in het warme water waardoor het groen van kleur wordt en wat glibberig. Op zich niet gevaarlijk maar sommigen bestempelen het als onhygiënisch …
Wat u zeker moet doen is de gravelweg # 221  nemen naar de Solheima gletsjer, het zicht op de gletsjer loont de moeite, maar als u een gletsjerwandeling wil maken, moet u meer tijd (3u) voorzien….

Wat u niet moet doen, is te voet naar het vliegtuigwrak van een DC4 gaan op het strand van Solheimasandur.  De weg er naar toe is afgesloten en dus moet u 1 uur te voet gaan om te kijken op een wrak dat geplunderd wordt door de toeristen… na  10 minuten mag u dan 1 uur terug wandelen

Vervolgens komt u aan in Dyrhólaey met zijn mooi zichtpunt en papegaaiduikers!  Rij gewoon in 2de versnelling naar boven want het uitzicht aan de vuurtoren is fenomenaal! Hier zit ook een kolonie papegaaiduikers!  Elk jaar komen ze hier broeden… aankomst begin mei  en ze vertrekken terug naar zee na 15 augustus…

Het zicht naar het oosten,  Reynisfjara (aan de overkant van de baai gelegen) en uw volgende bestemming…

Reynisfjara met het zwarte zandstrand en een mooie basaltformatie… en zicht op Reynisdrangar.

en Reynisdrangar in de verte

Opgelet : dit strand staat gekend voor zijn gevaarlijke golven die plots opduiken!   Blijf a.u.b. weg van de branding en dan heeft u geen enkel probleem…

Verderzetting van uw rit tot Kirkjubæjarklaustur waar u gaat overnachten.


 Dag 4 : Kirkjubaejarklaustur  – Laki –  Skaftafell (ca 190 km)

Vandaag volgt u de F-206 tot de spectaculaire kraters van Laki. De enorme uitbarsting van  1783 heeft een 25 km lange breuklijn veroorzaakt met overal (130) kraters achtergelaten die gemiddeld 30 meter hoog zijn… een spectaculair landschap is het gevolg !  Hoewel het gebied enkel per 4×4 bereikbaar is, is het een aanrader omdat je er ook mooie wandelingen kan maken (Voorzie zeker 6 uur voor deze ganse excursie met de rit heen en terug inbegrepen   ).

Op de terugweg kan u nog een wandeling maken aan de mooie canyon Fjadrargljufur  ( 100m diep en  2  km lang) .

Nadien rijdt u nog 70 km verder, tot het Nationale Park van Skaftafell waar u gaat overnachten in dit zeer mooie gebied waar Europa’s grootste gletsjer, de Vatnajolkuill, het panorama beheerst…

Dag 5 : Skaftafell – Jökulsárlón – Höfn    (+ 150 km)

Een wandelparadijs...

Er zijn in het Skaftafell Nationale Park verschillende mooie wandelingen te maken er zijn er korte die u op eigen initiatief kan doen  bv. de waterval Svartifoss met zijn speciale basaltachtergrond. Er zijn er lange die u kan doen onder begeleiding…  Dit gebied is gekend voor zijn mooie landschappen en de immer aanwezig Vatnajokull zit daar zeker voor iets tussen!

De Svinafells gletsjer mag ook niet ontbreken, perfect bereikbaar via een goed berijdbare gravel weg.

En dan steekt u door naar Jokulsarlon, maar onderweg raden wij U zeker aan om ook even Fjallsarlon te bezoeken, een kleinere versie, maar waarbij je zowel gletsjer als meer en ijsbergen ziet.  Vervolgens rijdt u tot aan het gletsjermeer van Jokullsarlon.

Hier ziet u de ijsbergen die afgebroken zijn van Vatnajokull gletsjer en die afdrijven richting van de zee… maar net voor ze aan de zee komen is er een “drempel” waar ze achter blijven haken… kortom een verzamelplaats van ijsbergen! Er zijn diverse “view-points” maar wij raden U aan om hier een ZODIAC boottocht (1u) in te plannen, (reservatie verplicht )

Ga nadien zeker ook nog een kijkje nemen op het zwarte strand waar kleinere stukken ijsberg terug aanspoelen; het strand heeft de bijnaam Diamond Beach niet gestolen !!!

De naam spreekt voor zich...

Via het vissersdorpje Höfn komt u aan in de regio Hornafjörður,
bij uitstek het gebied waar u lekkere langousten en kreeften kan eten… en U overnacht in de omgeving van Hofn.

Maar ik raad u toch aan om deze avond nog  een extra activiteit in te bouwen: u kan zelf kiezen  ofwel gaat u genieten van een natuurlijke warm water bron in Hofell, breng uw handdoek mee! Of u gaat naar het fotogenieke strand van Stokksness (betalende toegang wegens privé domein) maar wel uitzonderlijk mooi!

 

Dag 6 : Höfn – Djúpivogur – Reyðafjörður – Egilsstaðir (ca. 300 km)

Vandaag rijdt u van Hofn via de kustweg langs de  fjorden naar Egilsstadir. Het is een mooi landschap met kleine vissersdorpjes zoals Faskrudsfjordur vroeger de “pied à terre” van de Franse IJslandvaarders…
In Egilsstadir kan u in Hallomsstradur naar de grootste boomplantage van IJsland gaan, gelegen aan de oevers van het mooie Lagarfljot meer … waar volgens de legendes een monster in leeft… Maar U kan er ook een mooie wandeling maken naar Hengifoss, een 118 m hoge waterval, de 2de  hoogste van IJsland!


Onderweg kan u dan ook de Litlaness waterval zien, met zijn basaltzuilen, voorzie hier dan in totaal 3 uur voor.

Heeft u specifieke interesse voor papegaaiduikers? Dan raad ik u graag aan om ‘s avonds naar Borgarfjordur Eystri, te gaan. Op deze locatie is er een platform van waarop je de kolonie papegaaiduikers kan spotten.

Opgelet: in de zomer zitten de jonge vogels diep in hun hol verscholen en zijn de ouders bezig met het zoeken van visjes om ze te voederen. Afhankelijk van waar ze hun voedsel vinden zijn ze soms kort of heel lang weg.

Als u veel geluk heeft is het een aan en af vliegen maar meestal heeft u hogere kansen om ze te zien na 20u00 omdat ze dan allemaal terugkeren naar hun nesten.

Borgarfjordur EystriDe zon gaat laat onder… en het zal ook niet helemaal donker worden … dus kan u nadien terugkeren naar Egilsstadir waar u overnacht

Dag 7 :   Egilsstaðir – Dettifoss – Húsavík (ca. 250 km)

Na het ontbijt vertrekt u via het Modrudalsoraefi plateau. naar de bulderende waterval van Dettifoss, het is de krachtigste waterval van Europa en dat ius er dan ook duidelijk aan te merken. Een giga hoeveelheid water komt op U af… maar wees gerust, ik vertel u wel vanop welke oever je droog blijft…

En dat zal je merken....

Nadien steekt u door tot Asbyrgi, gelegen in het Jokulsargljufur National Park. Het is een canyon in de vorm van een hoefijzer! Volgens de legende is het pootafdruk van Sleipnir, het paard van Odin…Maar nu kennen we de juiste oorzaak : een massa smeltwater heeft tijdens een vulkaaneruptie deze bocht uitgeschuurd… Wat er ook van zij: de wanden tot 100 meter hoog… zorgen er voor dat het indrukwekkend is…

U doorkruist het Tjornes schiereiland om aan te komen in Husavik, de zelfuitgeroepen hoofdstad van de walviscruise… de baai van Skjalfandi is rijk aan plankton en daar komen de walvissen op af… Wenst u een walviscruise te maken, wij boeken dit graag voor u op voorhand, zo bent u zeker  dat u mee kan…

Wenst u niet gedurende 3 uur het water op te gaan, dan kan u zeker het leerrijke walvissenmuseum gaan bezoeken.
Of u kan opteren om te gaan genieten in de mooie Geothermal Sea Baths met zijn spectaculaire zicht op de oceaan…

Overnachting in Husavik

Dag 8 : Myvatn  +- 75 km

Ontbijt en dan heeft u een ritje van 55 km tot het gebied rond het Meer van Myvatn, gekend voor zijn schoonheid.
Er is zoveel te zien … U zal dus moeten keuzes maken : op de zuidelijke kant van het meer van Myvatn raad ik zeker de Hverfjall  krater bij  Dimmuborgir aan!

Prachtig uitzichtpunt maar je denkt wel dat je op de maan zit!

Er zijn ook enkele mooie wandelingen aan de pseudo-kraters in Skutustadir, Hofdi en Kalfastrond ,…

Talloze vogelsoorten komen hier ook naartoe omdat er veel insecten (muggen) zijn waardoor er voor hun voedsel in overvloed is….
Maar de noordkant van het meer heeft ook heel wat troeven: de vulkanische sites van Hverarond  / Namaskard… waar alle facetten aan bod komen… fumarolen, kokende modder, kokende grond, hete waterpoelen, kleurrijke algen die enkel in deze biotopen leven… en  natuurlijk ook de typische zwavelgeur!

Ook in dit gebied kan u een paar wandelingen doen…Zo kan je vlak bij Reykjahlid de weg nr 863 nemen voor de mooie wandeling naar het kleine maar heel speciale kratermeer Viti met het spectaculaire zicht over de Krafla !

Bovendien kan je dan in één keer ook van op de parkeerplaats Leihrnjukur een wandeling van  5  km   (met gering hoogte verschil ) kan doen naar het gelijknamige lavaveld, geboren in  1984! Opgelet: de grond is nog warm!

Overnachting rond het Myvatn Meer.


Dag 9 :  Myvatn –Godafoss  – Sprengisandur piste – Hrauneyjar  ( +- 300 km)

Na het ontbijt gaat u naar de Godafoss watervallen, niet missen!

Na uw bezoek aan Godafoss neemt u de # 842 naar het zuiden, deze gaat nadien over in de F 26,  de Sprengisandur Highland route, de langste piste tussen het Noorden en het Zuiden …enkel toegankelijk tijdens de zomer en per degelijke 4×4.

Gelukkig moet u niet tot gans in het zuiden!  Aangezien er hier letterlijk niets is, moet u uw eigen lunch meebrengen. Onderweg kan u stoppen aan de Nýidalur berghut in het midden van het land.

Er zijn geen bruggen, dus elke rivier wordt een te verwinnen hindernis.   Uw 4×4 is daar echter voor gemaakt zodat U op tijd aankomt in Hrauneyjar voor de overnachting.

Dag 10:  Hrauneyjar – Landmannalaugar – Hrauneyjar   

Hrauneyjar ligt perfect om het ruige binnenland te ontdekken waar u kan genieten van ongelofelijke landschappen.

Via de F208 rijdt u dus naar het zuiden (goede  4×4  verplicht).

Onderweg bezoekt u nog 2 uitgedoofde kraters: Hnausapollur ook genoemd  Blahylur (met zijn blauwe water) en Ljottipollur, een schitterende rode krater… Stuk voor stuk pareltjes!

En dan is er nog Sigoldugljufur, een prachtige verborgen kloof… opnieuw een stukje avontuur er bij.

De kers op de taart is zeker Landmannalaugar met zijn veelkleurige ryholiet bergen… absoluut de moeite waard!

In dit programma heeft u tijd genoeg om een mooie wandeling te maken om al die kleuren te ontdekken… en te gaan baden in het warme thermische water!  Wij bezorgen u de kaart met de wandelroute!
U kan kiezen uit een  4  of  6  uur durende wandeling!

Let op : alles mee brengen voor de lunch en niets achter laten!   Afhankelijk of u de de korte of de lange wandeling koos kan u nadien via de F208 of de F255 terugrijden tot Fludir waar u overnacht.

Vergeet niet de auto te tanken deze avond…

De onvoorstelbare schoonheid van Landmannalaugar kan ik moeilijk onder woorden brengen… elk beeld is 1.000 woorden en spreekt voor zich…

Dag 11 :   Dag excursie naar het merengebied (ca 195 km)

Na het ontbijt trekt u er nog eens op uit om een gebied te ontdekken met ongelofelijk landschappen !

U volgt eerst de F26 en neemt dan F228 te nemen die u naar het mooie meren gebied brengt van Veidivotn met o.a. Litlisjor, Graenavatn  & Stora-Fossvatn   Er zijn +- 50 meren kort bij elkaar gelegen! Dit gebied staat gekend als het mooiste merengebied van IJsland en er zijn heel wat wandelmogelijk-heden naar o.a. een paar hutten in Jokulheiumar en Tjaldvatn  De beelden spreken voor zich…

Enkel bereikbaar per degelijke 4x4

Nadien keert u terug naar de F26 om vervolgens terug te keren naar uw Guesthouse waar u voor de 2 de maal overnacht, ofwel steekt u nog 70 km verder door tot Fludir waar u overnacht.   Vergeet niet te tanken in Fludir !

Dag 12 :  Hrauneyjar of Fludir – Geysir – Gullfoss – Kerlingarfjoll    + 140 km  

Na het ontbijt gaat u noordwaarts tot het geothermisch actieve gebied van Geysir.

Elke 6 tot 10 minuten een nieuwe eruptie !

Strokkur verwelkomt u er met een heuse eruptie om de 7 à 10 minuten! Tot 30 meter hoog…  Maar er is nog veel meer te zien want er zijn verschillende warm water bronnen te bewonderen!

Uw volgende stop is de spectaculaire Gullfoss waterval, doe zeker de wandeling tot aan het midden van de waterval.

En dan neemt u de F35 , de Kjolur piste, naar het noorden! Sla na 66 km af naar Kerlingarfjoll waar u de namiddag gaat doorbrengen tussen de fumarolen en andere vulkanische effecten! Er zijn diverse wandelingen uitgestippeld zoals de gemakkelijke 3 km Hverdalir of de zeer zware Austurfjöll, maar er zijn ook heel wat andere paden die u kan volgen tot zeer mooie en indrukwekkende locaties.

Dit gebied wedijvert met Landmannalaugar om uw aandacht … en u kan er uren in rondwandelen!

Een onbekende parel... ryholiet langs alle kanten!

Kerlingarfjoll wordt minder bezocht maar is zeker ook de moeite waard, de logies mogelijkheden zijn er zeer beperkt, op = op !

Daarom kan het zijn dat u ’ s avonds nog 30 km moet doorrijden tot Hveravellir waar er ook logiesmogelijkheden zijn en ook een hot pool is…

Op 800 m hoogte gelegen, dus ook meer kans op sneeuwOvernachting in Kerlingarfjoll of Hveravellir…

Dag 13 : Hveravaellir – Laugarbakki (ca. 225 km)

Geniet van Hveravellir, overal zijn er sporen van vulkanische activiteit fumarolen, kokende modder- & waterpoelen! Er zijn er zijn mooie wandelingen te doen, maar blijf op de paden want de ondergrond is er vulkanisch en daardoor levensgevaarlijk…
Heel gemakkelijk is de “Green Trail van 3 km  ( 45 min)  maar er zijn ook langere routes: Rood 12 km (3-4 u) naar Srytur en  Oranje 21 km (4-5u) naar Pjofadalir.

En ja ook hier is er een hot pool die uitnodigt tot een relax moment….

Na de lunch rijdt u naar het noorden tot u terug op de Ringweg nr 1  komt, daar gaat u naar links naar Laugarbakki.

Maar onderweg moet u wel een omweg maken want een bezoek aan Hvitserkur  mag zeker niet ontbreken…

Volgens sommigen is het een versteende trollen-neushoorn of -olifant, wat er ook van zij: de moeite om te zien.

Let wel even op , op deze site broeden er ook Noorse Sternen en zij vinden al die toeristen maar niets… soms laten ze dat merken

U vervolgt weg rond de landtong via #711 en komt dan aan in Hvammstangi  waar er heel wat zeehonden zitten. Er is een opvangcenter dat u kan bezoeken (betalend +- 5 €) ….

Overnachting in Laugarbakki

Dag 14 : Laugarbakki – Hólmavik – Isafjördur (ca. 360 km)

Ontbijt in het hotel. Via Steingrímsfjarðarheiði komt u in Hólmavík waar het heksen museum de moeite waard is , door een gebrek aan kennis werden veel onverklaarbare feiten toegeschreven aan hekserij, wat resulteerde in heel wat slachtoffers!   Nadien trekt u dan naar het westen richting Isafjordur, baai in, baai uit… met telkens nieuwe panorama’s!

Afhankelijk van uw planning en interesses kan u ook een omweg maken naar de Strandir kust, één van de minst bezochte plaatsen van IJsland omdat ze niet zo toegankelijk is, maar je kan er schitterende wandelingen maken … en genieten in één van de mooiste hot tubs van IJsland, in Drangsnes.

De ganse rit vandaag door de Isafjardjup Fjord  is een aaneenschakeling van weidse landschappen en panorama’s!

In de omgeving van Isafjordur stad zijn er verschillende mooie wandelingen mogelijk naar prachtige uitzichtpunten! Een aanbeveling is de Bolafjall Berg … een ongelofelijk uitzicht!

Aankomst in Ísafjörður, het grootste dorp in de buurt, verschiet niet van hun “zwevende” zebrapaden… maar ze zijn wel zeer effectief, hoewel het om een zuiver gezichtsbedrog gaat!

Overnachting in de regio van Ísafjörður.

Dag 15 : Ísafjörður – Patreksfjordur (200km)

Na het ontbijt kan u de dorpen Bolungarvík  of Suðureyri bezoeken of een mooie wandeling doen, er zijn schitterende zichtpunten in de buurt, de eerder vernoemde Bolafjall Berg.

Maar dan steekt u door naar het zuiden naar de waterval van Dynjandi die u bezoekt.

Dynjandi overbrugt, in 5 verschillende watervallen 100 meter hoogte, de bovenste is in taartvorm …

Naast het natuurschoon zijn er ook de charmante dorpjes als Thingery, Bildadalur en Flateyri, …

Neem er ook even de tijd om te zien hoe ze leven, werken en gelukkig zijn…

Duik bvb even in de gratis hotpool langs de #63 Reykjafjordur in Arnarfjordur   of     deze van Pollurinn langs de weg # 617!

Overal zijn er prachtige zichtpunten en panorama’s te bewonderen…Via Bildudalur komt u in het mooie Patreksfjordur waar u overnacht.  Ga deze avond zeker even langs in de (gratis) hot pool, een van de mooiere van IJsland…

Dag 16 : Patreksfjordur – Látrabjarg – Flókalundur (ca. 180 km) – Stykkisholmur

Na het ontbijt vertrekt u naar de indrukwekkende Látrabjarg kliffen.

U zal er niet alleen zijn want in de zomer zijn deze kliffen ingenomen door miljoenen papegaaiduikers, Jan-Van-Genten, zeekoeten en alken.

Via het mooie zandstrand van Raudisandur (10 km breed) met zijn unieke (oker geel/rode) kleuren rijdt u dan tot Brjanslaekur bij Flokandulur waar u de Baldur Ferry neemt om 18u00.

U vaart door de Breiðafjörður baai (+ 3u) en onderweg kan u genieten van een mooi zicht op duizenden eilanden…

Aankomst in het dorpje Stykkishólmur, overnachting in de wijde omgeving.

Dag 17 :  Snæfellsjökull National Park  – Arnarstapi (+ 240 km)

Een eerste dag in het schitterende Snæfellsnes Nationale Park dat bekend staat voor zijn unieke landschappen.  Wij voorzien hier 2 dagen, zo heeft u meer tijd om te gaan wandelen en Snaefellsnes te ontdekken want er is heel wat te zien en te wandelen

U moet wel even keuzes maken want elke locatie heeft wel een troefkaart…. Stykkisholmur met zijn eilandjes voor de kust, de Berserkjahraun lava velden, Grundarfjordur met zijn zeer fotogenieke Kirkjufell berg en waterval…

Een van de meest gefotografeerde locaties van IJsland

Overnachting in de ruime omgeving van het dorpje Arnarstapi omdat er hier veel te bezoeken én te bewandelen is.

Dag 18 :  Snæfellsjökull National Park  – Borgarness – Reykholt(+ 180 km)

Een 2de dag in het schitterende Snæfellsnes Nationale Park , volgens Jules Vernes was dit de toegang tot de ondergrond.

Zo is er het mooie rotsen strand van
Djupalonssandur.

Hier liggen ook de stenen die gebruikt werden om de kracht van de toekomstige matrozen te testen…
ze hebben volgende namen ”Fullsterkur” (volle kracht) gewicht 154
”Hálfsterkur” (halve kracht) 100 kg , ”Hálfdrættingur” (zwakkeling) 54 kg en ”Amlóði” (nutteloos) 23 kg.

Lukte het om Hálfdrættingur op heuphoogte op te tillen, dan mocht je mee.

Doe zeker de  wandeling aan de Arnasstapi kliffen… met o.a. Gatklettur ook gekend als Hellnar Arch en ook Hellnar mag niet ontbreken! U kan hier ook  een  2,5 km lange wandeling van Arnarstapi naar Hellnar doen.…

Nog zo een topper bij de fotografen : de berg Stapafell vanop het strand van Arnarstapi… 

Vlakbij ziet u het Beeld van Bardur, gemaakt in 1985 door de kunstenaar Ragnar Kjartansson en stelt de beschermengel van Snaefellsnes voor.

Iets verder is er ook de Raudfelsgja canyon en het fotogenieke zwarte kerkje van Budakirkja…

Op het strand van Yrti-Tunga zitten er meestal heel wat zeehonden…

De basaltzuilen in Ytri-Raudamelur of Gerduberg zijn bijzonder indrukwekkend.
Op het eerste zicht denk je dat het een oud kasteel is maar het een 100% natuur…

Einde van de namiddag ziet u nog de krater van Eldborg, op een paar honderd meter van de weg nr 54. een schoolvoorbeeld van een explosiekrater, 200 meter diameter en  50 m diep. Let op de wandeling naar de Eldborgkrater neemt zeker 45 minuten (dus x 2) in beslag, een goede timing is dus belangrijk.

Als u (dag 2) Kerio of Kerid al bezocht hebt, dan zou ik dit niet meer bezoeken.

Rit tot Borgarnes waar u terug aansluiting heeft op de Ringweg #1 om dan naar het noordoosten te rijden.
Via de # 50  komt u in  Deildartunguhver, de grootste warmwaterbronnen van Europa qua debiet.  Maar het is niet echt spectaculair, overweeg om dit te laten vallen…

Tenzij u nog wil baden in de nieuwe spa Krauma..

Overnachting in REYKHOLT, waar er ook een hot pool is

Dag 19:   Reykholt – Thingvellir –  Reykjavik (180 km) 

Na het ontbijt rijdt u naar het oosten om een bezoek te brengen aan de mooie Hraunfossar en Barnafoss waterval.   Plots komt Hraunfossar van onder een lavaveld tevoorschijn!

Een ondergrondse rivier die plots te voorschijn komt onder een lavalaag

Wat zeker de moeite is,  in het nabijgelegen lava veld Hallmundarhraum (ca. 70 km lang) bevinden zich 3 grotten waarvan de grootste Surtshellir is (ca 2 km lang).

De grotten zijn ca.1000 jaar geleden ontstaan doordat de bovenkant van de lavastroom afkoelde en de daaronder nog vloeibare lava wegstroomde en holtes achterliet. In feite zijn het dus lavatunnels… Op sommige plaatsen is het dak ingestort en dus toegankelijk.

Ik raad u graag een geleid bezoek van Vidgelmir aan, omdat het vlot bereikbaar is en op veilige manier kan gebeuren. Het bezoek van 1,5 uur  is echt de moeite, want een lava tunnel is iets heel anders dan een grot.

Beschikt u over een 4×4  kan u de F-578 volgen gedurende 5 km tot bij de grot van Surtshellir, maar dit is meer voor echte avonturiers want hier moet u zelf op ontdekking uit. Breng echter zeker een zaklamp mee!

Nadien zet u koers naar het zuiden: via de F 550 die nadien overgaat in de 550 om aan te komen in het Nationaal Park van Thingvellir of Pingvellir.

Volg hier de weg nr 361 tot op de parking waar u kan gaan kijken naar de Silfra breuk met het zuiverste water dat er is.. u kan probleemloos 10 meter diep zien!  Via de 36 rijdt u nadien naar het visitor center waar er ook (betalende) WC’s zijn.  Het Nationaal Park van Thingvellir, is een leerrijke locatie, zowel geologisch als historisch gezien omdat men hier het eerste parlement samenriep. Wandel zeker ook even de breuklijn in naar de locatie van de auping

En dan zet u koers naar Reykjavik, waar u 1 uur later aankomt.  Overnachting in  Reykjavik. Wij geven u graag een aantal tips qua restaurants die we allemaal persoonlijk hebben uitgeprobeerd…

Dag 20:    Reykjavik (50 km)

Vandaag staat Reykjavik stad op het programma, u heeft de wagen nog steeds ter beschikking, dus u bent vrij om te bezoeken wat u wil!  U kan een walvissafari maken (3u) of naar papegaaiduikers gaan kijken (1u) met de puffin express….

De hoofdstad van IJsland, 170 .000 inwoners

Dit zijn de toppers : Hallgrimskerk, Hapra Opera, de winkelstraat Laugavegur, de symbolische boot Sun Voyager, het zichtpunt Perlan, het presidentieel huis en dan ook het huis waar het einde van de Koude Oorlog werd ondertekend…

En dan zijn er nog een 25 tal musea, het een al boeiender dan het andere…

Wij geven u graag nog een paar aanbevelingen van restaurants in Reykjavik die wij uitgeprobeerd hebben…

Voor of na het avondmaal rijdt u nog naar Keflavik, het is een rit van 50 minuten en dan gaat u eerst de bagage afzetten in het hotel waar u gaat overnachten.

Bij het inchecken spreekt u dan aan de receptie af wanneer ze u terug moeten ophalen aan de kantoren van Hertz want u gaat deze avond de huurwagen nog binnen doen Bespreek dan ook in één keer de rit van het hotel naar de luchthaven.

Overnachting in Keflavik.

Dag 21: Keflavík – Brussel/Amsterdam

05u00  ontbijt in het hotel in Keflavik,
05u30  vertrek naar de luchthaven voor de Icelandair terugvlucht.
05u40  Check in bij Icelandair voor de terugvlucht
07u40   Vertrek vanuit Keflavik naar Brussel of Amsterdam
12u55   Aankomst op uw eindbestemming

Klik hier voor een RICHTPRIJS  voor JULI en AUGUSTUS

Heeft u een vraag ? Klik dan hier om ons een email te sturen

Over de schrijver
Reactie plaatsen