Page content

article content

IJsland Uitbarsting Fagradalsfjall – LIVE beelden

De tekenen waren duidelijk op het IJslandse schiereiland Reykjanes… duizenden aardschokken, gaande van trillingen tot kleine aardbevingen samen met het omhoogkomen van het ganse schiereiland maakten dat iedereen op de hoogte was! Nu zijn ze dit op IJsland wel gewoon, maar de geologen hebben toch wel overuren gemaakt en diverse speculaties zagen het daglicht.  Op 19 maart 2021 om 21u40 was het dan uiteindelijk zo ver…. op 8 km van het dorpje Grindavik begon de Fagradalsfjall plots lava uit te spuwen.

Dit was in feite geen vulkaan in de klassieke manier, zijn naam Fagradalsfjall geeft dit ook aan want het woord fjall betekent berg , een vulkaan is in het IJslands eldfjall, hetgeen een samentrekking is van eld & fjall wat wil zeggen “brandberg”.  Maar goed, vanaf nu is het dus een vulkaan geworden… dit wil ook zeggen dat de inwoners van Grindavik de naam van de nieuwe vulkaan zullen mogen kiezen omdat zij het kortst bij wonen.

De eerste beelden waren indrukwekkend en toonden lavafonteinen maar ondertussen is de druk van de ketel en nu vloeit er constant een gestage stroom lava uit de breuk.

Klik  HIER  voor een zeer mooie drone reportage met nachtbeelden gemaakt door  Sigurður Þór Helgason.

Maar even indrukwekkend is de TIMELAP van  20 tot 27 maart 2021 waarbij u kan zien hoe de lava steeds meer terrein inpalmt. Gelukkig is het gebied van Geldingadalur niet bewoond en  vormt deze uitbarsting geen probleem. Om de “grootte” van deze uitbarsting in te schatten moet u zeker letten op de helikopter die vulkanologen ter plaatse bracht…

Op 20/03  werd er ook een groep journalisten begeleid  door  de veiligheidsdiensten naar het gebied gebracht.  Na een flinke wandeling van 1 uur door ruig terrein kwamen ze ter plaatse en de beelden zijn HIER te zien.  Kijk zeker tot op  het einde, dan volgen er indrukwekkende beelden.

Uit voorzorg werd de luchthaven korte tijd gesloten tot het duidelijk werd dat er geen aswolken hoog de lucht werden ingeschoten en op 20/03/21  is de luchthaven terug geopend.
enkel de weg  nr 427  van Grindavik naar Olfus, alsook de nr 428 omdat die op een paar km langs de uitbarsting loopt.  De Blue Lagoon is uit voorzorg gesloten tot en met 21/03/2021.

Ter afronding kan u nog op de website van Visit Iceland de  LIVE BEELDEN  bekijken, de evolutie is indrukwekkend, het dal is bijna helemaal opgevuld met lava en zoekt het laagste punt op om zijn expansie verder te zetten ! Schakel wel over op “volledig scherm”…

Metingen uitgevoerd door Professor Magnús Tumi Guðmundsson hebben aangetoond dat er weinig giftige gassen vrijkomen, de 2.800 inwoners van Grindavik zijn dus veilig, het 40 km verder gelegen Reykjavik is niet bedreigd.  Ramptoerisme is absoluut onverantwoord omdat er bij een eruptie altijd giftige gassen kunnen vrijkomen en als de wind plots draait dan zit je in de problemen die levens bedreigend zijn.

De uitbarsting wordt als “klein” aanzien en “rustig” omdat de lava stroom continu is, maar het is onmogelijk om zeggen hoe lang ze zal duren en of dit al dan niet andere vulkanische systemen zal beïnvloeden, maar “de druk is nu van de ketel”  en dat zal rust brengen in het vulkanische systeem onder IJsland!

Ondertussen zijn er mooie beelden opgedoken van Runar Geirmundsson.  U kan ze HIER bekijken, ze zijn gemaakt op zondag 21/03/2021.

Actief vulkanisme in alle geuren en kleuren....

Fagradals vulkaan

De klassieke manier om een naam te geven aan een nieuwe vulkaan… is kijken naar de locatie:Fagradalsfjall staat voor Fagra-dals-fjall of  Mooi-dal-berg, maar deze ligt dan weer in het dal met de naam Geldingdalur. Als je dit gaat vertalen kom je op castratie-vallei,  behalve naar de vallei waar paarden gecastreerd werden, kan dit echter ook verwijzen naar onvruchtbare grond…Er zijn dus al 2  plaatsnamen die in aanmerking komen. In het IJslands kan je echter onbeperkt woorden samenvoegen tot een nieuw woord en  Fagradalshraun zou dus tot de mogelijkheden behoren omdat je er gewoon het IJslandse woord voor lavaveld aan toevoegt : hraun.
Maar ook Geldingdalurfagradalshraun zou kunnen maar dit is voor toeristen moeilijk uitspreekbaar… de toekomst zal het uitwijzen!

Beeld van 21/03/2021

hoofdkrater 21-03-2021

Lava op veroveringstocht

Ondertussen is er al heel wat lava uit de krater gevloeid en is de vallei goed aan het vol lopen.  Door het groot aantal IJslanders dat is komen kijken hebben de autoriteiten een wandelpad uitgetekend. Op die manier willen ze voorkomen dat mensen verloren lopen en uitgeput & onderkoeld teruggevonden worden… vooral zij die te lang zijn gebleven en in het donker naar hun auto’s terug moesten.  Maar geologen zeggen ook dat deze rustige kleine breuk in de aardkorst wel eens heel lange tijd zou kunnen blijven vloeien… de samenstelling zou overeenkomen met wat er in Hawaii naar boven komt en dus hebben we er misschien wel een veilige attractie bij op IJsland.

Het wandelpad  van 10 km is er al, de veiligheidsdiensten monitoren de gassen die vrijkomen en zorgen er nu voor dat de bezoekers op veilige afstand blijven…  zodat de beelden uit deze reportage  niet meer voorkomen!

Vulkanologen denken dat de huidige 2 kleine kraters zullen samensmelten tot één grotere krater waardoor nog meer lava zou kunnen vrijkomen.  Op basis van de huidige uitstroom zou rond 15 april het Geldindalur dal volledig volgelopen zijn en kunnen uitbreken naar de wijdere omgeving naar het zuidoosten en uiteindelijk zich in de Atlantische Oceaan te storten… waarbij de weg # 427  zou bedolven worden onder de lava!

Kan u er niet genoeg van krijgen  ? Deze “Walking to Mordor” van 40 minuten geeft u een mooi beeld van de wijde omgeving maar ook van de spectaculaire groei van het lavaveld.  PS doorspoelen mag …

De kaart van de wandelroute naar Geldingadalur, vertrekkend van de #427, opgelet : ruig terrein, voorzie eten en drinken en de juiste kledij om weer en wind te doorstaan…

Actief vulkanisme in alle geuren en kleuren....

Update 05/04/2021 : Begin van de namiddag is een bijkomende breuk van  +- 100 meter lengte ontstaan +- 800 meter ten noorden van Geldingadalir.   Er komt relatief weinig  materiaal naar boven maar het geeft wel aan dat er nog heel wat ondergrondse druk is waardoor het magma naar boven geduwd wordt. De site is momenteel gesloten uit veiligheidsredenen omdat er eerst metingen moeten volgen om de vrijkomende gassen te onderzoeken.

De eerste beelden kan u HIER zien  terwijl de eerste 2  kraters op deze beelden te zien zijn.

Update 07/04/2021 : De breuk is nog iets langer geworden +- 400 meter maar richting van Geldingadalir, de druk blijft constant wat resulteert in een mooie lange uitstroom van lava die zich al slingerend naar beneden trekt, het nabijgelegen dal “Meradalir” in ….    Indrukwekkende beelden kan u hier zien.  Deze montage van Epic Storm bevat zowel heel recente alsook beelden van de afgelopen dagen en van de eerste eruptie.

Update 09/04/2021 : Het ziet er naar uit dat de breuklijn verder aan het groeien is… vulkanologen melden dat de kans bestaat dat ze zich zouden verenigen in één breuklijn!
Ondertussen zijn de 3 lavastromen in elkaar aan het vloeien, waardoor er minder afkoeling ontstaat en het warme magma dus ook langere afstanden kan overbruggen.  De overheid heeft ook een nieuw wandelpad uitgewerkt zodat de bezoekers veilig de locatie kunnen bezoeken.

Update 14/07/2021 : er zijn ondertussen 4 bijkomende breuken ontstaan waardoor het nu een langgerekte eruptie is van +- 1 km met verschillende plaatsen war de lava naar boven komt, de ene al spectaculairder dan de andere…  er komt nu +- 10 miljoen kubiek meter per second lava vrij uit deze breuken en de lavastroom is ondertussen al 5 km lang, bepaalde delen van de Geldingadalir vallei worden verder opgevuld en nadien zal het de kokende lava zich weer een weg neer buiten zoeken…  De site is omwille van gevaarlijke gassen wel tweed dagen afgesloten geweest, maar is ondertussen terug open. Er wordt in de komende dagen wel slechter weer verwacht dus overweegt men een nieuwe sluiting.

Update 17/04/2021 :  Er zijn nu 6  plaatsen waar de lava naar boven komt, maar het  volume neemt momenteel niet toe en blijft stabiel. Wel is het zo dat ze de wandeling hebben moeten aanpassen omdat de magma bepaalde gebieden onstabiel maakt en bijkomende breuken zou kunnen ontstaan. De wandeling is dus nu langer geworden dan de vorige dagen.

Update 05/05/2021 : wat een show vandaag… door een gasophoping  ontwikkelde zich zoveel druk dat op een bepaald moment er een uitbarsting was waarbij de lava tussen de  350 en  400 m hoog de lucht werd in geslingerd …   de beelden kan  u HIER zien.
De zwarte steentjes die u ziet terug vallen is lava die stolt maar omdat er zoveel luchtbellen in opgesloten worden is deze zeer licht van gewicht en wordt dit materiaal meegevoerd met de wind. Deze steentjes zijn zeer poreus en kunnen gemakkelijk met de hand verpulverd worden.

Update 10/05/2021: VULKAAN TE KOOP !!!  Ja, het gebied staat te koop , klinkt gek maar dit totaal onbewoonde gebied behoort wel degelijk aan particulieren toe. In de vorig eeuw waren er hier een paar kleine boerderijen maar die werden verlaten. De erfgenamen (+- 20 personen) hebben diverse aanbiedingen gekregen en overwegen om er op in te gaan.  Er is wel een overheidsvoorwaarde aan verbonden: het gebied moet gratis toegankelijk blijven…  Maar een cafetaria zou hier nu heel wat geld kunnen verdienen… in elk geval heeft de overheid de wandelpaden er naar toe laten verbeteren om de niet aflatende stroom (IJslandse en een klein aantal buitenlandse) bezoekers in betere banen te leiden.

Update 15/05/21 :  Gisteren is een deel van de kraterwand van  vulkaan nr 5 bedolven onder een  lava uitstoot waardoor deze nadien is ingestort. De beelden ervan kan u HIER  zien. Ronduit spectaculair !
De hoeveelheid lava  groeit nog steeds aan en vult het Geldingadalir dal nog steeds verder op. Teneinde te vermijden dat  de uitstromende lava  naar de weg zou toevloeien is men nu begonnen met het bouwen van een 4 meter hoge “dam”.  Als de lava de vallei van Natthaga zou instromen dan kan op termijn de kustweg Suðurstrandarvegur  (weg nr 427 ) bereikt worden. Dit is een belangrijke verbinding naar de zuidkust en bovendien liggen er langs deze weg heel wat glasvezelkabels …  Met bulldozers zijn ze bezig met 2 lager gelegen stukken op te vullen om zo de doorgang af te sluiten.  Beelden kan u hier zien

Update 01/06/21 : de 2 dammen hebben de lava een tijd kunnen tegenhouden maar de constante toestroom van magma is over de “dijk” gelopen en begint nu de vallei van Natthaga te vullen.  Bovendien komt de wandelroute naar de uitbarsting in gevaar en vermoedelijk zijn deze “opgeslokt” worden door de groeiende lavastromen.

Update 11/06/2021: het volume van de uitbarsting is nog gestegen tot +- 13m² per seconde … een verdubbeling t.o.v. van het begin daardoor is ook het uitzichtpunt op de eruptie niet meer bereikbaar, de wandelweg ernaar toe is bedolven onder de voortdurende eruptie. De lava loopt letterlijk uit de breuklijn en heeft het dal van Geldinagalur al opgevuld en stroomt nu aan hoog tempo de vallei van Natthaga in. Men vermoedt dat binnen de maand ook deze vallei van 2 km lengte volledig zal opgevuld zijn …

 

 

Comment Section

1 reactie op “IJsland Uitbarsting Fagradalsfjall – LIVE beelden


Door Konrad op 12 september 2021

De link naar “nieuw beeldmateriaal.. ” werkt niet, de video is private

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.