Info Thingvellir

Thingvellir is een veel bezochte locatie omwille van 2  redenen.
 1/ U staat er op de rand van de breuklijn die IJsland in 2 scheurt en dit aan een snelheid van 2 cm per jaar.
2/ het is op deze locatie dat het eerste "parlement" ter wereld samen kwam in het jaar 930!

Wat meer uitleg; Ijsland is ontstaan op de plaats waar de Euroaziatische en de Amerikaanse continentale plaat uit elkaar schuiven waardoor er magma vanuit de kern van de aarde naar boven komt. Ook nu nog gaat dit proces , dat miljoenen jaren geleden gestart is, verder door. Daardoor ontstond er in Thingvelir een verzakking van 6 km breed en 40 km lang, deze verzakking werd dan door geologische activiteiten soms opgevuld en soms verder uit elkaar getrokken.  Ook nu nog groeit de kloof elk jaar 2 à 2.5 cm. [caption id="attachment_200513" align="alignleft" width="411"]thingellir De breuklijn aan "Amerikaanse" zijde[/caption]

In 874 kwam Ingólfur Arnarson  als eerste zich permanent vestigen op IJsland, nadien volgde een inwijkingsgolf vanuit Noorwegen gedurende 56 jaar.  Dikwijls kwamen ganse clans naar IJsland wat als snel resulteerde in gewelddadige confrontaties. Toen men het ganse eiland ging bewonen ontstond de behoefte om een veilige omgeving te kunnen creëren om beter te kunnen overleven in de barre omstandigheden.  Men zocht een oplossing door middel van overleg en  Grímur Geitskör kreeg de opdracht om een geschikte locatie te vinden waar vertegenwoordigers van alle clans elkaar konden ontmoeten op één plaats waar hun veiligheid kon verzekerd worden. Net op dat moment werd een man veroordeeld voor moord en zijn grond was goed bereikbaar vanuit alle uithoeken en dus besloot men dat de vergadering daar zou gehouden worden in het jaar 930.  De Althing was een feit... vandaar de naam Pingvellir.  De plaats waar de Althing gehouden werd!   

Belangrijk is echter dat de formule werkte en dat er recht gesproken werd en geschillen op vreedzame wijze opgelost werden... en natuurlijk ook aan handel kon gedaan worden.   De eerste democratie, zoals wij ze nu kennen met volksvertegenwoordigers die samen een beslissing nemen, was geboren! Elk jaar kwam de vergadering samen tot in 1799 toen IJsland in Deense handen overging , maar in 1844 werd ze terug ingevoerd en het is ook hier dat IJsland in 1944 zich onafhankelijk verklaarden van Denemarken.

Wat is er te doen in Thingvellir?

Er is een mooi uitzichtspunt met info center op de Amerikaanse plaat en van daaruit kan u ook de Almannagja kloof (een afgebroken stuk van de plaat) intrekken voor een wandeling tot de  Öxaráfoss waterval.  De exacte locatie van de Alpinghi is niet gekend omdat er geen vaste gebouwen waren en er in open lucht vergaderd werd, overnachten deed men in tentjes...  maar men heeft een "pro forma" auditorium gebouwd om het historische belang van de locatie aan te tonen. In het jaar 1.000 heeft me ook hier beslist om het heidense Noorse geloof in te ruilen voor het christendom en dus staat er ook een kerkje (Þingvallakirkja) dat dateert uit 1859. In het kerkje is er een preekstoel uit 1683 en een altaarstuk uit 1835 te zien.  Dit laatste werd gemaakt door een lokale boer uit een stuk drijfhout en stelt het laatste avondmaal voor. Er is geen rivier naar dit gebied toe.... toch stroomt het meer vol met water van de Langjokull gletsjer en dit door insijpeling en ondergrondse rivieren... daardoor is het water hier zo zuiver dat je er gemakkelijk tientallen meter diep kan in kijken. Het hoort tot het zuiverste water ter wereld en je kan in de Silfra kloof dan ook in gaan snorkelen of duiken! Het kan ook in Davidsgja, maar op beide locatie is het water zeer koud, 4 à 5 graden C... het kan dus enkel met een dik thermopak aan en onder begeleiding van professionele monitoren. Het is een ongelofelijke ervaring die je best op voorhand boekt. Je kan in het meer ook gaan vissen op forel, dat kost heel wat geld maar de forellen zijn dan ook iets groter dan normaal...

 Bezienswaardigheden in de omgeving: Thingvellir of Pingvellir maakt deel uit van de Golden Circle, samen met de waterval van Gullfoss en de actief vulkanische site van Geysir .. dit is een absolute publiekstrekker!  

Thingvellir - Pingvellir 

Unieke locatie waar het vulkanisme duidelijk diverse sporen heeft nagelaten 

Artikelen in Thingvellir of ook Pingvellir - bezienswaardigheden