Wat is er te zien in Stykkisholmur 

 Stykkisholmur is de grootste plaats, het commerciële centrum én de doorvoerhaven van het Snæfellsnes schiereiland. Het dorp dankt zijn naam aan het kleine eiland genaamd Stykkið (‘het stuk’) dat met de haven is verbonden door een smalle dam. De stad heeft een toegankelijke en natuurlijk beschutte haven. In 1550 werd er een handelspost opgericht maar tegenwoordig leven de mensen in Stykkisholmur van de visserij (schaaldieren) en van het toerisme. Het toeristenbureau aan de haven wijst u de weg naar de lokale attracties en heeft kaarten van het dorp.

 Wat is er te doen in Stykkisholmur ? Wist u dat IJslands oudste meteorologisch station in Stykkishólmur ligt en werd voor het eerst bemand in 1845 door Árni Thorlacius. Hij bouwde in 1832 Norska Húsið (Het Noorse Huis), een elegant houten gebouw dat met veel aandacht is gerenoveerd en het lokale volksmuseum huisvest. Het hout werd geïmporteerd uit Noorwegen (vandaar de naam) en het was voor die tijd een waar paleis. Exposities vertellen de geschiedenis van de stad, etaleren kunstvoorwerpen en laten u de sfeer van de 19e eeuw herbeleven.
De cadeauwinkel van het Noorse Huis weerspiegelt deze sfeer en legt de nadruk op authentieke IJslandse producten. Net zoals Het Noorse Huis, zijn veel van Stykkishólmur’s gebouwen goed bewaard gebleven en in heldere kleuren geverfd die een speciale sfeer ademt.
Het Narfeyrarstofa café-restaurant , tegenover het Noorse House, is één van oudere huizen in Stykkishólmur en is populair vanwege de sfeer en de gegrilde lokale sint-jakobsschelpen. .

Vatnasafn (‘waterbibliotheek’) herbergt een ongewone, fascinerende verzameling van water, geëxtraheerd uit ijs van 24 gletsjers in IJsland. Het water wordt stil en transparant opgeslagen, in glazen zuilen vanaf de vloer tot aan het plafond. Ze weerspiegelen en breken het licht van buiten en verlichten het interieur als het donker wordt. Sommigen zijn kristalhelder, anderen dekkend troebel. Het is in 2007 vervaardigt als een veelzijdige en langdurige installatie door de Amerikaanse kunstenaar Roni Horn, in samenwerking met Artangel. In dit gebouw was eerder de bibliotheek van Stykkishólmur. Het gebouw ligt op een heuvel en geeft door prachtige raampanelen uitzicht over de Breiðafjörður fjord aan de ene kant en de haven aan de andere kant. Op de vloer van de bibliotheek zijn IJslandse en Engelse bijvoeglijke naamwoorden ingeschreven die verband houden met het weer. Met de snel krimpende gletsjers kan de Waterbibliotheek een plek voor reflectie zijn. Misschien groeit het in de toekomst uit tot een belangrijk milieu-archief. Het museum heeft verschillende ruimtes en wordt gebruikt voor kleine concerten, film-vertoningen, yogalessen en bijeenkomsten. 

Schaken is erg populair in IJsland en er staat voor liefhebbers altijd een schaakbord klaar. Eldfjallasafn (Volcano Museum) Een unieke tentoonstelling met internationale kunst en objecten die te maken hebben met vulkaanuitbarstingen en hun impact. 

Net ten zuiden van Stykkishólmur op weg nr. 58 is een afslag naar Helgafell, (‘de heilige berg’). Het is een basaltzuilen heuvel en vroege kolonisten betitelden de berg heilig. Deze plek heeft een prominente plaats in verschillende IJslandse sagen. Het is een steile klim van 15 minuten naar de top maar u wordt beloond met een prachtig uitzicht. Volgens de legende mag u bovenop de berg drie wensen doen. De kerk aan de voet van de heuvel is meer dan een eeuw oud.

Aan de noordkust van het schiereiland aan weg nr. 577 is de boerderij Bjarnarhöfn met daarin het Hákarlasafnið (haaienmuseum). Bjarnarhöfn produceert en verkoopt de meest krachtige delicatesse van IJsland: hákarl, gefermenteerde haai. In het Bjarnarhöfn haaienmuseum leert u over de geschiedenis van het gebied, ziet u oude haaivissersboten en kunt u het ‘echte IJsland’ zelf proeven door hákarl te eten. Of proef wat gedroogde vis indien u liever op veilig speelt. Bjarnarhöfn ligt aan de rand van het Berserkjahraun lavaveld. Bjarnarhöfn

Bezienswaardigheden in de buurt:

Stykkisholmur is een zeer goede uitvalsbasis om het Snaefellsnes schiereiland te bezoeken. Zoals bvb Grundarfjordur, Olafsvik, Arnarstapi, Hellnar,...

Artikelen in Stykkisholmur - Bezienswaardigheden