Wat is er te zien  in het Snaefellsjokull nationaal park?

Snaefellsjokull (1446 m) is een stratovulkaan en ligt op het meest westelijke deel van het Snaefellsnes schiereiland. De laatste uitbarsting was in het jaar 250 na Chr. De naam van de berg is eigenlijk Snaefell, maar wordt aangeduid als Snaefellsjokull om hem te onderscheiden van twee andere bergen in IJsland met dezelfde naam. De top is bedekt met een snel smeltende gletsjer. Snæfellsjökull is te zien vanuit Reykjavík en vanaf de noordkust van Reykjanes, over de Faxaflói baai (120 km!). Dit is te vergelijken met de Fuji berg, die vanaf Tokyo over een afstand van 100 km zichtbaar is. 

 Op 28 juni 2001 werd het Snæfellsjökull Nationaal Park opgericht. Het park beslaat meer dan 170 km² en omvat de Snæfellsjökull en de hele westelijke punt van het schiereiland. Snaefellsjokull Nationaal Park is het eerste nationale park in IJsland dat zich uitstrekt over zee. Zelfs van een afstand, wordt Snæfellsjökull beschouwd als een van de mooiste gletsjers in IJsland en velen geloven dat hij bovennatuurlijke krachten bezit. Snæfellsjökull werd voor het eerst wereldberoemd na de publicatie in 1864 van Jules Verne’s Journey to the Centre of the Earth. Veel spiritueel ingestelde mensen voelen therapeutische krachten en energie bij de gletsjer.
In de IJslandse roman Onder de Gletsjer, geschreven door Nobelprijswinnaar Halldór Laxness, lijkt de gletsjer een religieuze transformatie van de lokale gemeenschap te bewerkstelligen. 

Wat is er te doen in het Snaefellsjokull nationaal park?

Weg nr. 570 brengt u aan de voet van de gletsjer. Afhankelijk van het zicht kunt u hier een leuk “Kijk, ik sta op een gletsjer!”-fotomoment vinden. Wees in ieder geval voorzichtig als u van plan bent op de gletsjer te wandelen. Condities zijn instabiel omdat de gletsjer snel smelt. 

Sönghellir, (‘zanggrot’) aan weg nr. 574 is beroemd om zijn echo’s en oude inscripties. Veel mensen schreven hun naam op de muren van de grot, waaronder bekende IJslanders. Onder hen zijn Eggert Ólafsson en Bjarni Pálsson die IJsland rondreisden in de late 18e eeuw. Dat was een hele onderneming in die tijd! Ze streden voor de Verlichting en tegen bijgeloof. U herkent er misschien ook runen en symbolen van tovenarij. De beste echo’s weergalmen als u buiten de grot praat of zingt, in plaats van erin.

Op het puntje van schiereiland Snæfellsnes, in de buurt Dritvík (weg nr. 574), staat een bordje naar Djúpalónssandur. Dit is een prachtige inham die in de voorbije eeuwen werd gebruikt als aanlegplaats voor kleine vissersboten. Vissers kregen in die tijd lonen toegewezen in overeenstemming met hun kracht. Dit werd gemeten met gewichtsstenen, die hier nog steeds op het strand liggen. Ook liggen er de indrukwekkende restanten van een scheepswrak verspreid.

Bezienswaardigheden in de buurt : 

het ganse schiereiland Snaefellsnes met o.a. Kirkjufell  bekend bj de liefhebbers van Games of Thrones.

Snaefelsness
Artikelen in Snaefellsjokull Nationaal Park - bezienswaardigheden