Dettifoss, wat is er te zien

De waterval van Dettifoss is 100 m breed en 44 m hoog, maar bijzonder indrukwekkend omdat hij het grootste debiet heeft van Europa!   

Dettifoss is perfect bereikbaar tijdens uw IJsland rondreis, met een gewone auto, 4 x 4 of bus… via de geasfalteerde weg nr 862 die aan de westelijke kant van de watervallen ligt, parking op 500 m met toiletten en infoborden. Het noordelijke stuk van weg nr 862 is een gravel-road, informeer je ter plaatse in welke staat hij is en of hij berijdbaar is als je niet over een 4 x 4 beschikt. Je kan ook via de F864 de 2 watervallen zien langs de oostelijke kant maar dit kan enkel in de zomer én indien je over een 4×4 beschikt. Deze gravel road is niet altijd open, informeer u op voorhand op de website www.road.is

Dettifoss heeft een gemiddeld volume van 193 m³ water per seconde, wat in het voorjaar gemakkelijk kan verdubbelen. Over een breedte van 100 m stort het troebele gletsjerrivierwater zich 44 m de diepte in en laat hierbij de rotsige aarde er omheen schudden. Het is een bulderend geluid en een overweldigende vertoning van dit natuurgeweld. De ervaring wordt nog intenser als er op een zonnige zomerdag een kraakheldere regenboog verschijnt, die vooral vanaf de westkant van de waterval zó dichtbij lijkt dat u hem kunt aanraken.

De waterval met het grootste debiet ... indrukwekkend

  Dettifoss, wat is er te doen ?

U kan de watervallen van op de beide oevers bewonderen, een wandeling is hier echt aanbevolen! De weg nr 862 is geasfalteerd tot aan de waterval en dat is een hele hulp! De weg nr 864 is een gravelroad maar kan ook per gewone auto gedaan worden,  deze is echter nooit toegankelijk in de winter. bij sneeuwval zal trouwens ook 862 gesloten worden 

Bezienswaardigheden in de buurt? 

Myvatn - Egilsstadir - Husavik. De watervallen Hafragilsfoss en Selfoss liggen vlak in de buurt en zijn ook prachtig, maar zijn kleiner vergeleken met deze enorme reus onder de watervallen.

Artikelen in Dettifoss - bezienswaardigheden