Asbyrgi, wat is er te zien ?

ASBYRGI,  Volgens de legende werd deze hoefijzervormige kliffenvallei gevormd door een mythisch wezen: Sleipnir, Óðin’s gigantische achtbenige paard waarmee hij door de hemelen reist. Op één van deze tochten, op een heldere nacht onder de sterrenhemel, daalde de Noorse god nét iets te laag tot aan de aarde, waardoor zijn paard struikelde en met één van zijn hoeven de grond raakte. En zo ontstond de magnifieke Ásbyrgi vallei.... Wetenschappelijk wordt het iets anders verklaard: waarschijnlijk zijn hier duizenden jaren geleden enorme smeltwatervloeden langs geraasd en hebben ze met brutte kracht het gebergte in deze vorm uitgeslepen. Maar van beide scenario’s zijn geen ooggetuigen, dus we zullen het nooit zeker weten! Asbyrgi maakt deel uit van het Vatnajökull Nationaal Park Jökulsárgljúfur (weg nr. 862).  Dit tongbrekende natuurwonder betekent ‘gletsjer-rivier-kloof’ en noemt gelijk de hoofdkenmerken van het gebied. Maar om iets dieper in te gaan op de meer specifieke kenmerken: Jökulsárgljúfur is een 100 m diepe, ruwe kloof die over een lengte van 30 km zuidelijk van Ásbyrgi loopt. Het laatste stuk van de machtige, 206 km lange Jökulsá á Fjöllum (‘gletsjerrivier op de bergen’) stroomt er doorheen, onderweg creeërde het indrukwekkende watervallen.

Asbyrgi, wat is er te doen ?

Een korte, geasfalteerde weg brengt u in Ásbyrgi, waar u tussen 100 m hoge kliffen rijdt, met in het midden een rotseiland. Aangekomen bij de parkeerplaats kunt u via een kort wandelpad door een bos naar het meertje Botnstjörn wandelen, een klein paradijsje waar jaarlijks smienten, grauwe franjepoten en noordse stormvogels hun jongen grootbrengen. Het wandelpad splitst net vóór het meertje naar rechts en leidt naar een uitzichtpunt aan de rotswand waar u de prachtige hoefijzer vorm van het gebied kunt bestuderen. Voor een wandelkaart van dit gedeelte van het Vatnajökull Nationaal Park, bezoek aub het informatiecentrum in Ásbyrgi.

Bezienswaardigheden in de buurt van Asbyrgi:  

Dettifoss –  Husavik –  schiereiland Tjornes – Myvatn 

Mócht u er voor kiezen alleen Ásbyrgi te bezoeken en Hljóðaklettur en Dettifoss te bewaren voor een andere keer, kunt u nu weg nr. 85 vervolgen over het schiereiland Tjörnes, richting Húsavík. Dit schiereiland staat bekend om z’n fossielen, waarvan u bij de boerderij Hallbjarnastaðir een collectie kunt bestuderen.

Artikelen in Asbyrgi - bezienswaardigheden