2023 vulkaan uitbarsting / eruptie in IJsland  - Reykjanes - Litli Hrutur
6 min. leestijd

2023 vulkaan uitbarsting / eruptie in IJsland - Reykjanes - Litli Hrutur

Update  10/08/2023      DE ERUPTIE IS TEN EINDE ...  er is GEEN vulkanische activiteit meer te zien!

 Er is geen waarneembare activiteit meer te zien die een wandeling van 9 km per traject verantwoordt.  Het enige wat er nog te zien is, is gestolde lava die nog (héél) warm is... 
Met andere woorden er is nog steeds een absoluut verbod om er op te gaan stappen of zelfs maar aan te raken.   Travel2Iceland raadt dan ook aan om u te beperken tot een  15 minuten durende wandeling vanop Parking 2  naar de Vallei van Natthagi waar u  dezelfde gestolde lava kan zien van de eruptie in 2021 & 22.


Update 24/07/23

De wandelpiste is terug geopend maar wordt om 18u00 gesloten zodat er geen mensen de nacht doorbrengen of in volledige duisternis moeten terugwandelen.
Momenteel is deze maatregel van kracht zolang de eruptie aan de gang is

Er zijn weer brandjes aan het opflakkeren en de overheid zet soms een blus helikopter in om het vuur te bestrijden.

Update 19/07/23

Opgelet : om 17u00 IJslandse tijd worden er geen bezoekers meer toegelaten want voor deze nacht  voorspellen ze zware mist waardoor de veiligheid niet meer gewaarborgd kan worden.

Door de opspattende lava wordt er een conische krater gevormd met een uitstroming van lava naar het zuid oosten toe. Maar ondertussen is er aan de westelijke zijde een nieuwe opening ontstaan met een lager uitvloeipunt waardoor er nu meer magma naar het westen stroomt.

Op zich is dat goed nieuws want aan het huidige tempo zou de de Sudurstrandarvegur (weg nr  427) binnen een paar weken overstroomt kunnen worden omdat de lava gebruik ging maken van het traject dat in 2021 en 2022 reeds gevormd werd.  Maar met deze westelijke uitstroom wordt dat risico kleiner.  Natuurlijk kan er altijd nog een nieuwe uitloop ontstaan waardoor de uitstroom weer wijzigt....  we zien wel!

Update 18/07/2023

Alle paden zijn open .... maar ze hebben beslist om de blauwe route op de kaart nu Path E te noemen .. die u brengt naar Merardalir

Dit zijn de actuele beelden van de live stream


Update 17/07/2023

Ook vandaag is het gebied op bepaalde momenten afgesloten geweest door de te sterke wind die zorgt voor extra brandhaarden en de bijgaande rookontwikkeling...

Maar ze hebben wel een duidelijke kaart van de wandelpiste D gemaakt die start aan Parking 2  en gaat  tot een uitzichtpunt van waarop u Litli Hrutur kan zien. Het is een tocht van 10 KM per traject...

kaart naar eruptie 2023  ijsland

Met dank aan Visit Reykjanes voor de kaart, de blauwe lijn is hike D, enkel toegankelijk voor wandelaars en hulpvoertuigen.


Update 16/07/2023

Ook vandaag nog blijft de site gesloten want er blijft te veel wind die uit de verkeerde richting komt...
Maandag 17/07  evalueren ze om 09U00 lokale tijd (+2u) de situatie opnieuw.

U moet het dus stellen met deze live-beelden: er is zich dus een conische kegel aan het vormen boven op de belangrijkste breuik...

Update 15/07/2023

De autoriteiten hebben beslist om de site nog gesloten te houden voor alle bezoekers tot 16/07/23 omdat er nog te veel wind is en daardoor de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.  
In de loop van de ochtend van 16/07 zal de situatie opnieuw beoordeeld worden...

Update 14/07/2023

Vandaag heeft de nieuwe lavastroom, die meer dan 1.000° C warm is, de "OUDE" lavastroom vervoegd en komt er dus een laagje bij op het reeds bestaande "lavameer" van 2022. Dit resulteert in een gevaarlijke situatie want daardoor kan de  reeds gestolde lava terug opwarmen en terug vloeibaar worden.  Het is het dus absoluut verboden om op de oude lavalaag te gaan stappen.  Hoewel het risico duidelijk is zijn er nog altijd toeristen die denken dat ze dit probleemloos kunnen kunnen doen. .. tot er iemand het leven bij inschiet!  De hulpdiensten hebben al duidelijk gecommuniceerd dat zij in dat geval niets kunnen doen om de mensen te redden., de hulpverleners zouden immers ook om het leven komen.

Onderstaande reportage van Grapevine Reykjavik geeft een goede samenvatting van het verloop van de eruptie en geeft een duidelijk beeld waarom de site afgesloten is...


Update 13/07/023

Sinds 11u30 is de toegang tot de site volledig AFGESLOTEN TOT ZATERDAG 15/07  omwille van het feit dat er momenteel te veel wind staat en dat deze vanuit de verkeerde richting komt.  Dit zou als gevolg kunnen hebben dat gevaarlijke gassen zeer snel grotere afstanden zou kunnen afleggen, en zich zouden verspreiden over het ganse wandeltraject van 9 km. Voeg daar nog aan toe dat vuurstintels meegevoerd worden door de sterke wind waardoor er ook diverse kleinere branden zijn ontstaan, met rookhinder voor de wandelaars....
Aangezien de veiligheid niet verzekerd kan worden, is dit de enige juiste oplossing.  Het is belangrijk dat de veiligheidsinstructies gevolgd worden want de situatie kan snel levensbedreigend worden door een gebrek aan kennis en ervaring van de bezoekers, die meestal voor het eerst in hun leven met deze omstandigheden geconfronteerd worden.


 Update 12/07/2023

Sinds vandaag 12/07/23  is de site officieel toegankelijk voor bezoekers.  Omdat de nieuwe breuklijn in Litli Hrutur nog verder van de Weg nr 427  gelegen is, heeft men een nieuw wandelpad "D" gemaakt dat vertrekt van Parking 2. (parkeerkost 1.000 ISK)
Het D pad is + 9 km lang, in het begin gaat het over een gravel pad, maar de laatste 2 km is nog puur natuur: een ondergrond bestaande uit mos en keien waarop het niet gemakkelijk stappen is.  Vermoedelijk zal, door het groot aantal bezoekers, een iets gemakkelijker pad "ontstaan".. Maar u moet wel in goede conditie verkeren om dit traject te overbruggen. Voorzie MINIMAAL 6 uur om de site te bezoeken.  Het is dan ook belangrijk om voldoende voedsel en véééél waterbij te hebben en natuurlijk de juiste wind- en waterdichte kledij, maar ook stevige stapschoenen.
Voeg daarbij ook nog dat er een behoorlijk aantal hoogtemeters bij komen; kortom het is GEEN wandeling in het park.... Onderweg zijn er geen faciliteiten en u moet ook altijd uw eigen afval mee terug nemen.
Bent u niet in goede conditie? Doe deze  9 km lange wandeling niet, maar investeer in een helikoptervlucht. JA het is duur, maar het is ook een onvergetelijke gebeurtenis die u maar één keer in uw leven zal meemaken.

Hieronder treft u de kaart aan met de wandelroute D, de meest rechtse gele lijn ...

 

Tenslotte nog een een laatste belangrijk punt:  kijk steeds de windrichting na...  Momenteel is er nog veel rookontwikkeling door verbrandend mos dat spontaan ontvlamt door de honderden graden warme lava...  Zorg dat de wind ALTIJD de rook van uw weg blaast zodat u niet in de problemen geraakt, maar ook is het de beste manier om geen giftige gassen in te ademen,   Volg op elk moment de richtlijnen van de reddingswerkers die aanwezig zijn,  zij hebben de kennis en de ervaring die u niet heeft... uw leven kan er van af hangen.


Update 11/07/2023

Deze timelaps geeft u een mooi overzicht van de eerste 24 uur, op basis van live stream van de Icelandic National Brodcasting services.   U kan de snelheid zelf aanpassen als u wenst....


Update 10/07/2023

Na duizenden kleine aardschokken in de afgelopen dagen en een paar aardbevingen tot  5.2 op de schaal van Richter is op 10 juli  2023  om 18u40 ( 16u40 lokale tijd) de breuk open gegaan in Litli Hrutur op Reykjanes.  Dit is hetzelfde gebied van Fagradfalsfjall waar in 2021  ( Geldingadalur)  en 2022 ( Meradfalir) uitgebarsten zijn en een hoop magma  verspreid hebben over de omliggende dalen.    
Spijtig genoeg ligt de nieuwe breuk nog verder weg van de weg nr 427 en achter de eruptiezones van 2021  en 2022 meer bepaald op de lijn tussen de Keilir vulkaan en de Fagradalsfjall.
Het wordt dus een zeer lange wandeling  van minimaal 6 km heen en  6  km terug vanuit Parking  1  &  2  langs de Weg nr 421.   Er zijn echter nog geen wandelpaden aangelegd en op dit ogenblijk is het gebied nog afgesloten voor onderzoek  door de vulkanologen. 

Dit zijn de beelden van de noordelijke camera  kan u hier zienDit zijn de beelden van de zuidelijke camera :


Dit is een onbewoonde regio tussen de noordelijke  (snel)weg nr  51  en de zuidelijke weg # 427  ruwweg gesteld tussen de internationale luchthaven Keflavik en de IJslandse hoofdstad Reykjavik, maar korter bij Grindavik waar ook de Blue Lagoon gelegen is.   Er is dus geen direct probleem voor bewoonde gebieden, maar waar de erupties van 2021  en 2022  de hete lavastromen in dalen konden stromen, zit men u op een veel vlakker terrein waardoor de uitspreiding van de lava over een veel groter gebeid kan gebeuren.  Het is dan ook  leerrijk om het kaartje met de verwachten lava uitstroom te zien. u kan het hieronder vinden:

https://www.visitreykjanes.is/en/volcano-eruption/eruption-news/hazard-map-of-possible-eruption-site-in-reykjanes

Ondertussen zijn er ook de eerste beelden  te zien genomen door de Meteorologische dienst van IJsland

  


OPGELET : GA NU NOG NIET OP ZOEK NAAR DIT GEBIED WANT ER KUNNEN NOG GEVAARLIJKE EN SCHADELIJKE GASSEN VRIJKOMEN.  ZODRA DE OVERHEID DE SITUATIE VEILIG ACHT ZAL HET GEBIED VRIJGEGEVEN WORDEN;

Over de schrijver
Reactie plaatsen