Warmwaterbronnen - waar kan je baden op IJsland?
2 min. leestijd

Warmwaterbronnen - waar kan je baden op IJsland?

Geothermisch baden in warmwaterbronnen op Ijsland

De Blue Lagoon

De meest bezochte plaats van IJsland, zeer professioneel en groots opgevat, wat tegelijk ook het zwakke punt is omdat de originaliteit weg is… Bovendien is de Blue Lagoon alles behalve goedkoop en stijgen de prijzen naargelang het aantal bezoekers…. reservatie is verplicht en vol = vol!

Het water is hier zeer rijk aan silicaat en andere mineralen waardoor het melkachtig van kleur is en dus niet transparant, door de breking van het zonlicht krijg je die speciale blauwe kleur…

Secret Lagoon – Fludir

Belangrijkste verschilpunt is dat het water hier helder en transparant is, dat het veel kleiner is … dus als er een bus komt is er snel “drukker”.
Maar het is vooral het water dat hier het verschil maakt… hier is het gewoon bronwater dat opgewarmd wordt onder de grond en dan in het bad stroomt.
Maar Secret Lagoon is wel de manier waarop de IJslanders al eeuwen genieten van hun vulkanisme…

Fontana Geothermal Baths – Laugarvatn

Fontana Geothermal Baths  is een goed alternatief,  waarbij de redenering is dezelfde als deze van de Secret Lagoon.
Gelegen tussen Thingvellir en Geysir, dus goed inplannen met de rest van de bezoeken die je inplant!

Myvatn Natural baths – Myvatn

De beste tussenoplossing, vlak bij Myvatn … hier is het water ook zo mooi blauw en is het toch niet zo toeristisch…. Ook hier is het water vol met mineralen (dus minder doorzichtig) Kortom een variant van de Blue Lagoon… maar je moet hier opletten dat je niet vergeet je juwelen uit te doen want er zit wat meer zwavel in het water en dat tast goud en zilver aan!

 

 Laugardalslaug complex  – Reykjavik 

Het grootste complex van Reykjavik waar je alles kan vinden van zwembad tot dampgrot en waar je kan kennis maken met de klasseloze maatschappij van IJsland…
Belangrijk punt : niet vergeten te douchen voordien …daar zijn ze zéééééér streng op !
Adres: Sundlaugavegur 30,

Seljavallalaug …  het oudste (1923) zwembad van IJsland 

Seljavallalaug is gelegen op de zuidkust tussen de watervallen van Seljalandfoss en Skogafoss.
Toegang is gratis en het is een aanrader, maar je moet wel je eigen handdoek meebrengen en een wandeling voor doen !

Hoe geraak je in Seljavallalaug ?

Vanop de Ringweg neem je weg # 242, als deze een scherpe bocht naar rechts maakt rij je gewoon rechtdoor het kleinere wegje op… dit is weg # 2311 Seljavellir. Op het einde ervan is een splitsing, links gaat naar een boerderij en rechts naar een kleine parking… Van hier moet je te voet verder, vergeet je stapschoenen en je  handdoek niet want het is nog  1,2 km stappen…

Hot Springs

Er zijn nog andere plaatsen waar je kan genieten van warmwaterbronnen en natuurlijke hot springs, maar dikwijls zijn dit kleinere locaties. Spijtig genoeg merken lokale vrienden dat er door sommigen respectloos met deze plaatsen omgegaan wordt: men laat verpakkingen achter, gooit blikjes achteloos in de struiken, volgt de aanduidingen niet op en brengt beschadigingen aan.  Zij hebben mij dan ook gevraagd om deze kleinere locaties niet meer te grabbel te gooien aan het grote publiek, maar deze enkel te delen met onze klanten en dat doen we dan ook…  Als klant krijgt u dus bijkomende info over een aantal minder gekende locaties.

Hot Tubs en Hot Pools

Daarnaast heb je dan de hotpools en hot tubs die je in de hotels gaat vinden… de origine van het water is meestal even natuurlijk,  alleen de ruimte iets kleiner … maar zit je kort bij je kamer of kleedkamer!

Ik krijg meestal gemengde reacties: de ene vindt dat maar gewoon warme water in een gewone grote badkuip, de andere ziet er net de originaliteit van in en is dan vierkant tegen het georganiseerde Blue Lagoon complex…. kortom : probeer het uit !  Maar vergeet je handdoek niet mee te brengen…

Over de schrijver
Reactie plaatsen