8 dagen - echt 4x4 avontuur en unieke IJslandse natuur
11 min. leestijd

8 dagen - echt 4x4 avontuur en unieke IJslandse natuur

Beleef de essentie van IJsland… avontuur en natuur!

Dag 1 : Brussel– Keflavík – Hveragerdi (110km)

14u00 Vertrek van de directe Icelandair vlucht FI 555 naar Keflavik.
15u15 Aankomst op Keflavík.  Na aankomst en ophalen van de bagage gaat u uw huurwagen ophalen en kan u beginnen aan uw ontdekking van IJsland.

Wil U  gaan baden in de Blue Lagoon of u liever de originele Blue Lagoon bezoeken?
Wij leggen u uit hoe dat kan… en nadien kan u via de zuidkust doorrijden naar uw hotel in Hveragerdi.

IJsland genieten in het heerlijke water van de Blue Lagoon

Gaat u niet gaan baden in de Blue Lagoon dan beveel ik u graag een omweg aan waarbij u kan gaan genieten van overheerlijke langoustinestaarten in het zeer bekende restaurant
 Vid Fjorubordid 
in het dorpje Stokkseyri.

Dag 2: Hveragerdi – Zuidkust – Vik     170 km

Ontbijt in het hotel.

Vandaag staat de spectaculaire zuidkust op het programma en u begint best met de (rode) Kerio of Kerid krater,Een van de weinig betalende locaties in IJsland
Dan volgt de Seljaland waterval. Deze 60m hoge waterval heeft een extra troef: u kan er achter de waterval wandelen….  60 m hoog en je kan er achter lopen!

Vlak achter de hoek (500 m) heeft u dan nog de verborgen waterval van Gljúfrafoss. Deze waterval is minder bekend en minder bezocht maar toch de moeite waard… droog blijven is niet evident omwille van het opspattend water dat een mist veroorzaakt terwijl u door een smalle opening moet…. Maar de beleving is indrukwekkend!

Maar de zuidkust heeft nog meer te bieden : 30 km verder heb je dan waterval van Skogafoss, eveneens 60 m hoog maar ook 20 m breed !

60 m hoog, 20m breed

Vergeet niet het pad naar boven te nemen om het mooie uitzicht en u kan er eventueel een bijkomende wandeling (6.25km) maken landinwaarts (deel uitmakend van de grote wandelpiste Laugarvegur)  Nadien vervolgt u dan uw weg naar het oosten en moet u een keuze maken !  Wat u niet moet doen, is te voet naar het vliegtuigwrak van een DC4 gaan op het strand van Solheimasandur.  De weg er naar toe is afgesloten en dus moet u 1 uur te voet gaan om te kijken op een wrak dat geplunderd wordt door de toeristen… na  10 minuten mag u dan 1 uur terug wandelen

Wat u wel moet doen, is de gravelweg # 221  nemen naar de Solheima gletsjer, het zicht op de gletsjer loont de moeite,
U kan er een begeleide gletsjerwandeling doe, voorzie hiervoor dan wel 3 uur….  Ga nooit onder professionele begeleiding op een gletsjer, het is levensgevaarlijk.

Maak hier een geltsjerwandeling o.l.v. ervaren monitoren

Wat ook kan, is een paar km eerder een wandeling van 20 minuten maken naar IJslands oudste geothermische zwembad: Seljavallalaug, …   Toegang is gratis, maar de faciliteiten beperkt, breng uw eigen handdoek mee en hou rekening dat in de zomer er soms een algengroei is in het warme water waardoor het groen van kleur wordt en wat glibberig. Op zich niet gevaarlijk maar sommigen bestempelen het als onhygiënisch …

Vervolgens komt u aan in Dyrhólaey met zijn mooi zichtpunt en papegaaiduikers!  Rij gewoon naar boven want het uitzicht aan de vuurtoren is fenomenaal!

ongelofelijk mooi panoramisch zicht

Elke zomer komen de papegaaiduikers broeden op IJsland

En dan zijn er natuurlijk ook de papegaaiduikers!
Elk jaar komen ze hier broeden… Ze komen aan einde april / begin mei en blijven tot rond  15 augustus. Er zijn verschillende kolonies op IJsland

Maar de panoramische uitzichten zijn hier wel ongelofelijk… naar het westen ziet u de zwarte zandstranden, terwijl het zicht naar het oosten al even indrukwekkend is met Reynisfjara (overkant van de baai gelegen) en uw volgende bestemming… wnat naast het zwarte zandstrand is er ook een mooie basaltformatie te zien… en heeft u  zicht op Reynisdrangar 3  versteende trollen die terugkeren uit zee!

Opgelet : dit strand staat gekend voor zijn gevaarlijke golven die plots opduiken!
Blijf a.u.b. weg van de branding en dan heeft u geen enkel probleem…

en Reynisdrangar in de verte

Nadien is het nog 10 km rijden tot het dorpje VIK waar u gaat overnachten.

Dag 3 : Vik – Laki – Kirkjubaejarklaustur     (ca 190 km)

Na uw ontbijt rijdt u 70 km verder tot de mooie Fjadrargljufur canyon ( 100 m diep en  2 km lang), vlak bij Kirkjubæjarklaustur.… Blijf aub binnen de afbakeningen, uw leven geven voor een selfie is echt een slechte deal.

Indrukwekkende kloof van 100m hoog en 2 km lang

En dan volgt u de F-206 tot de spectaculaire kraters van Laki. De enorme uitbarsting van  1783 heeft een 25 km lange breuklijn veroorzaakt met overal (130) kraters achtergelaten die gemiddeld 30 meter hoog zijn… een spectaculair landschap is het gevolg !  Hoewel het gebied enkel per 4×4 bereikbaar is, is het een aanrader omdat je er ook mooie wandelingen kan maken (Voorzie zeker 6 uur voor deze ganse excursie met de rit heen en terug inbegrepen).

Unieke breuklijn die de oorzaak van de Franse revolutie was

Overnachting de ruime omgeving van Kirkjubaejarklaustur

Dag 4 : Kirkjubaejarklaustur – Landmannalaugar – Hrauneyar –  (+ 150 km – 04u00)

Kirkjubaejarklaustur ligt ideaal om door te steken naar het ruige binnenland waar u kan genieten van ongelofelijke landschappen.  Maar de kers op de taart is zeker Landmannalaugar met zijn veelkleurige ryholiet bergen… absoluut de moeite waard!  Via de F208 rijdt u dus naar het noorden …

ongelofelijk mooie panoramische zichten

Bovendien heeft u in dit programma tijd genoeg om een mooie wandeling te maken om al die kleuren te ontdekken … en te gaan baden in het warme thermische water!

Wij bezorgen u de kaart met de wandelroute!  Let op: alles meebrengen voor de lunch en niets achter laten!

De onvoorstelbare schoonheid van Landmannalaugar kan ik moeilijk onder woorden brengen… elk beeld is 1.000 woorden en spreekt voor zich…

Het IJslandse binnenland

    
Nadien steekt u door tot Hrauneyar, onderweg bezoekt u nog 2  uitgedoofde kraters:  Blahylur (met zijn blauwe water)   en Ljottipollur, een schitterende rode krater Stuk voor stuk pareltjes!

bezienswaardigheden IJsland

En als afsluiter is er  Sigoldugljufur een prachtige verborgen kloof  opnieuw een stukje avontuur er bij!

Een minder gekende kloof maar zeer mooi !

Neen, de foto’s zijn niet bewerkt !

Nadien steekt u door tot Hrauneyar, het eerste spoor van de bewoonde wereld…  Avondmaal (niet inbegrepen) en overnachting in Hrauneyar.

Vergeet niet de auto te tanken, het is het enige pompstation in een straal van  7 km !

Dag 5 :  Dag excursie naar het merengebied (ca 195 km)

Na het ontbijt trekt u er nog eens op uit om een gebied te ontdekken met ongelofelijk landschappen !

U volgt eerst de F26 en neemt dan F228 te nemen die u naar het mooie meren gebied brengt van Veidivotn met o.a. Litlisjor, Graenavatn  & Stora-Fossvatn   Er zijn +- 50 meren kort bij elkaar gelegen! Dit gebied staat gekend als het mooiste merengebied van IJsland en er zijn heel wat wandelmogelijk-heden naar o.a. een paar hutten in Jokulheiumar en Tjaldvatn.  De beelden spreken voor zich…

Enkel bereikbaar per degelijke 4x4

Nadien keert u terug naar de F26 om vervolgens terug te keren naar uw Guesthouse waar u voor de 2 de maal overnacht.

Beleef IJsland zoals het echt is...

Dag 6 : Hrauneyjar of Fludir – Geysir – Gullfoss – Kerlingarfjoll    + 140 km  

Na het ontbijt gaat u noordwaarts tot het geothermisch actieve gebied van Geysir.

Strokkur verwelkomt u er met een heuse eruptie om de 7 à 10 minuten! Tot 30 meter hoog…

Elke 6 tot 10 minuten een nieuwe eruptie !

Maar er is nog veel meer te zien want er zijn verschillende warm water bronnen te bewonderen!

Geothermisch gebied

Uw volgende stop is de spectaculaire Gullfoss waterval, doe zeker de wandeling tot aan het midden van de waterval.

Europa's grootste waterval

En dan neemt u de F35 , de Kjolur piste, naar het noorden! Sla na 66 km af naar Kerlingarfjoll waar u de namiddag gaat doorbrengen tussen de fumarolen en andere vulkanische effecten! Er zijn diverse wandelingen uitgestippeld zoals de gemakkelijke 3 km Hverdalir of de zeer zware Austurfjöll, maar er zijn ook heel wat andere paden die u kan volgen tot zeer mooie en indrukwekkende locaties.

Niet te missen op de F35

Dit gebied wedijvert met Landmannalaugar om uw aandacht … en u kan er uren in rondwandelen!

Geothermisch gebied

Kerlingarfjoll wordt minder bezocht maar is zeker ook de moeite waard, maar de logies mogelijkheden zijn er zeer beperkt, op = op !

Daarom kan het zijn dat u ’ s avonds nog 30 km moet doorrijden tot Hveravellir waar er ook logiesmogelijkheden zijn en ook een hot pool is…

Hot pool

Overnachting in Kerlingarfjoll of Hveravellir…

Dag 7 : Hveravaellir – Kefalvik (ca. 250 km)

Na het ontbijt rijdt u naar het naar het zuiden over de F 35 die nadien overgaat in de 37  en de 365 om aan te komen in de grote breuklijn van Thingvellir of Pingvellir.

De breuklijn tussen de Amerikaanse en Euro-Aziatische plaat

Volg hier de weg nr 361 tot op de parking waar u kan gaan kijken naar de Silfra breuk met het zuiverste water dat er is.. u kan probleemloos 10 meter diep zien!  Via de 36 rijdt u nadien naar het visitor center waar er ook (betalende) WC’s zijn.  Het Nationaal Park van Thingvellir, is een leerrijke locatie, zowel geologisch als historisch gezien omdat men hier het eerste parlement samenriep. Liefhebbers van  Games of Thrones weten zeker dat deze site ook gebruikt is als filmlocatie.
Wandel zeker ook even de breuklijn in naar de locatie van de auping.

En dan zet u koers naar Reykjavik, waar u 1 uur later aankomt.

U kan de namiddag doorbrengen in Reykjavik, meer heeft u niet nodig voor de hoogtepunten van Reykjavik.

Dit zijn de toppers : Hallgrimskerk, Hapra Opera, de winkelstraat Laugavegur, de symbolische boot Sun Voyager, het zichtpunt Perlan, het presidentieel huis en dan ook het huis waar het einde van de Koude Oorlog werd ondertekend…

Wij geven u graag nog een paar aanbevelingen van restaurants in Reykjavik die wij uitgeprobeerd hebben…

Voor of na het avondmaal rijdt u nog naar Keflavik, het is een rit van 50 minuten en dan gaat u eerst de bagage afzetten in het hotel waar u gaat overnachten.

Overnachting in Keflavik.

Dag 8 : Keflavík – Brussel

05u00  ontbijt in het hotel in Keflavik,
05u30  vertrek naar de luchthaven voor de Icelandair terugvlucht.
05u40  Check in bij Icelandair voor vlucht FI 554
07u40   Vertrek vanuit Keflavik naar Brussel
12u55   Aankomst op Brussels Airport

Klik hier voor een RICHTPRIJS  voor JULI – AUGUSTUS & SEPTEMBER

Heeft u een vraag ? Klik dan hier om ons een email te sturen

4x4 avontuur en unieke natuur


Over de schrijver
Reactie plaatsen